Παρουσίαση βιβλίων “Μινωική Θαλασσοκρατία” & “Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι” (26/05/2015)

Στο Αμφιθέατρο του “Μεγάρου Μακεδονία”, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, στις 19:00, η παρουσίαση των βιβλίων της Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου, “Μινωική Θαλασσοκρατία” & “Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι”. Η Ιατρός Δρ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου εγκαινίασε την Τετραλογία του Αιγαίου, με αυτά τα δύο πολύτιμα έργα, στα οποία συμπυκνώνεται η πλουσιότατη εμπειρία της αλλά και η πρωτότυπη μελέτη της για θέματα της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Το έργο “Μινωική Θαλασσοκρατία”, ταξιδεύει τους αναγνώστες αντίστροφα στο χρόνο, προς την προιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα: “Πώς οι ναυτικοί μιας τόσο μικρής χώρας κατέχουν αξιοζήλευτη θέση!” Το εξαιρετικό αυτό πόνημα, ξετυλίγει το κουβάρι του χρόνου και με αριστουργηματικό τρόπο περνάμε από το θαύμα των λίμπερτις, στα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έπειτα, συνεχίζεται η πορεία από τους βυζαντινούς δρόμωνες στα πλοία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ταξίδεψαν στον Ινδικό ωκεανό και στη φημισμένη αθηναϊκή τριήρη, που έγραψε σελίδες δόξας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δεύτερο σταθμό της ναυτικής “Τετραλογίας”, αποτελεί το έργο “Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι”. Μέσα από τη γοητευτική περιπλάνηση στις σελίδες αυτού του έργου, δικαιωματικά, μπορούμε να ισχυριστούμε πως η θάλασσα υπήρξε και για τον μυκηναϊκό, όπως άλλωστε και για όλους τους πολιτισμούς του Αιγαίου, η πύλη που διηύρηνε τους ορίζοντές του, που ανέπτυξε τις επαφές του και του προσέδωσε το χαρακτήρα του οικουμενικού πολιτισμού.

Στην παρουσίαση, εκλεκτοί Ομιλητές υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα των παραπάνω έργων και την πρωτοτυπία των θεμάτων, καθώς εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ναυτική και πολιτιστική βιβλιογραφία με νέα πολύτιμα στοιχεία και εστιάζουν σε μία παραμελημένη διάσταση της ναυτικής ιστορίας. Ανάμεσα στους Ομιλήτες, ήταν η κα Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Ελένη Κώτσου Διευθύντρια Εκδόσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα βιβλία παρουσίασε η κα Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα.

Copyright © 2015 Maria Tsakos Foundation